Kan ishockey överleva som folksport?

hockey

Det blir allt dyrare att låta barnen spela hockey, rida eller idka annan idrott uppger Ekot som refererar en studie från Riksidrottsförbundet. ”Folksporten” ishockey är dyrast. Där kan det kosta mellan 10 000-15 000 kronor per år. Därefter kommer ridning. Bland de billigaste återfinns bl a golf (!) på drygt 3000 kr per år.

Att ishockey blir allt dyrare är lätt att få bekräftat. Det förekommer att hela ungdomslag lämnar en förening och börjar i en annan som kan erbjuda bättre villkor. Jag var själv ordförande i en hockeyförening för drygt tio år sedan. Det man då retade sig mest på var de dyra materialkostnaderna, framför allt för A-laget. Den tiden är sedan mycket länge sedan förbi då föreningarna kunde klara sig på medlemsavgifter och aktivitetsbidrag. Det ideella arbetet från föräldrar och andra är ett villkor för sportens överlevnad på föreningsnivå.

Frågan är vad som kommer att hända med vår gamla nationalsport när kostnaderna skenar iväg.

Den positiva sidan är att föräldrarna i samma studie mycket klart uttryckt att idrottsengagemanget ger valuta för pengarna. Så sant som det är sagt. Utan idrotten skulle vi ha stora problem.

2 kommentarer på “Kan ishockey överleva som folksport?”

 1. Hej Lennart,
  hur ser du på nolltaxa för föreningarna? Det kan ju vara ett sätt att sänka kostnaderna.
  Från andra hållet måste ju prylhysterin dämpas. Som liten hockeyknatte eller hockeyknatta borde det gå att hitta grejer på en byesmarknad som föreningen anordnar.
  Om jag inte minns fel så får man i gamla hockeynästet Kiruna låna grejer av föreningen när man är liten.
  Vänliga hälsningar
  Pär Å

  1. Jag tycker det du nämner om hockeyprylar låter väldigt praktiskt, jag har hört om det på andra håll. Lösningar med nolltaxa för istid i ishallar kan se olika ut, men generellt törs man nog säga att hockeyföreningarna har förmånliga istidspriser. Jag tror inte det är där skon klämmer, utan snarare materialkostnader, kostnader för andra lag än ungdomslag (A-lag), eventuell anställd personal m m. /Med vänlig hälsning / Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s