Det universella vapnet

Senior smiling holding cup of coffee

Nöjd person, höginkomsttagare?

Idag var jag på en konferens som jämförde nyckeltal från kommunal verksamhet. Kommunen X låg i topp på rätt många listor, ofta tillsammans med kommunen Y.

En tjänsteman från kommunen Z, som oftast befann sig längre ned på listorna, drog slutsatsen att detta berodde på att kommuninvånarna i de kommuner som toppade listorna var ”rikare” än i andra kommuner.

På något sätt är detta vänstersidans universella vapen. Det kan alltid  tas till för att förklara allt och alla. Andra som lyckats bättre är mer gynnade, det finns alltid pengar bakom skillnader. I det här fallet skulle det alltså vara högre medelinkomster som förklarade varför invånarna hade större förtroende för kommunens öppenhet, information och möjligheter till påverkan.

Tänk vad enkel och bekväm denna analys ändå är. Tag fram höginkomsttagarhypotesen och du slår an Jante-strängen hos många. Men ”analysen” är också fördomsfull, missunnsam och utvecklingsfientlig.

Och en erfarenhet kan jag berätta om: kommuninvånare med högre utbildningsbakgrund har sannerligen inte lägre krav på sin kommun än andra. Jag borde ha replikerat.

Intressant?

2 kommentarer på “Det universella vapnet”

  1. Men så är det ju alltid. Jag är så himla trött på att bli betraktad som, rik, ta för mig, köra över andra, inte vilja värna om svaga, vara en roffare. Moderater och andra borgerliga värnar om den frihet och ansvarskänsla som faktiskt bor inom varje individ och som bör utvecklas iställer för att avvecklas. Låt svenska folket blir myndigt igen!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s