Vem är det egentligen som betalar?

60501VandaB

Spår efter ”traktorvandalen” i Salem 2006. Ett 70-tal lyktstolpar kördes ned. Trafikförsäkringsföreningen (d v s medel från försäkringspremierna) ersatte kommunen. Gärningsmannen kom undan.

Föräldrar ska bli skyldiga att betala upp till 8000 kronor i skadestånd för skador som deras barn orsakat. Det föreslår justitieminister Beatrice Ask (M), enligt DN. Inte oväntat drar förslaget på sig kritik, allt från Thomas Bodström och vänsterut. Förslaget ”slår på de som redan ligger” är en vanlig replik i bloggosfären.

Beatrice Asks förslag syftar till att förstärka föräldrarnas ansvar för sina barn och ungdomar. Detta skulle alltså vara ett feltänk för att det kan drabba familjer med låga inkomster.

Hur kan det vara ett feltänk att göra föräldrar medvetna om vad deras ungdomar ställt till med och tydliggöra konsekvenserna? Har man den tankegången har man nog ingen större tilltro till familjebegreppet. 

Den riktigt stora frågan är; vem är det egentligen som betalar? Det gör alla vi andra, genom försäkringspremier eller skattemedel. Om samhället då vill att de som har ansvaret för gärningsmannen också tar en mindre del av kostnaden, då kan jag inte begripa hur detta skulle vara ”att slå på den som ligger”.

Detta förslag är utmärkt eftersom det blixtbelyser att vandalisering faktiskt kostar. Annars kan man undra hur de ungdomar utvecklas som ”bombar” tunnelbanevagnar eller krossar fönsterrutor en masse, när de kan ecxellerera i denna sysselsättning utan att någonting händer?

 

Intressant?

2 thoughts on “Vem är det egentligen som betalar?”

 1. Hej
  Den 15 december tecknade polismyndigheten i Västra Götaland samverkansavtal med Grästorp kommun.

  Syftet med överenskommelsen är att utöka, fördjupa och utveckla samarbetet mellan kommun och polis och därigenom förbättra tryggheten för de som bor och verkar i Grästorp.

  Kan detta vara intresant även för Salem?
  Vingåker har ett liknande som kallas kommunpolis

  1. Hej Olle! Vi har fyra närpoliser, men vandaliseringen sker oftast på annan tid än när de är ute. Om man verkligen fick sköta det hela med en kommunal polis kanske det vore annorlunda. / Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s