Ska vi politisera kommunens inköp?

Photo of smiling lady with shopping packages and gifts

Hemma i Salem har Miljöpartiet motionerat om att mänskliga rättigheter, ILO:s kärnkonventioner, ekologisk hållbarhet, social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och hänsyn till FN:s barnkonvention ska lyftas in i kommunens upphandlingspolicy. Det låter bra, men jag håller inte med.

Kommunernas upphandling är numera komplicerade processer som måste hanteras minutiöst enligt LOU, lagen om offentlig upphandling. LOU är till för att inköpen sker så rättssäkert och affärsmässigt som möjligt. Det är ett krävande administrativt jobb att se till att upphandlingar annonseras på rätt sätt, att anbudsunderlagen inrymmer den mängd detaljer som krävs och – inte minst – att utvärderingen sker enligt alla konstens regler.

Om man – utöver affärsmässigheten – skulle ”lyfta in” olika politiska käpphästar i föreskrifterna skulle två saker inträffa. Det skulle bli ett ”getingbo” av upphandlingskriterier att bedöma. Tänk er att förutom pris och kvalitet också behöva väga in vilken anbudsgivare som uppfyller ”rättvisekrav” enligt ”fair trade”, att försöka sätta poäng utifrån hur anbuden uppfyller FN:s barnkonvention, att reflektera över de olika anbudens koppling till ”social hållbarhet”.

Är grävmaskinen socialt hållbar? Måste all mjölk till skolmaten vara ekologisk? Uppfyller vårdföretaget X kravet på mänskliga rättigheter?

Vad kommer härnäst? Att upphandlingen ska bedöma företagens olika jämställdhetsperspektiv?

Hur rationell blir en upphandlingsprocess med alla dessa förtecken? Kärnfrågan, att kommunerna ska fokusera på affärsmässigheten, tunnas ut. Dessutom, vilken småföretagare orkar befatta sig med alla dessa aspekter om de ska lägga ned tid på anbuden?

Ett ämnesområde är dock viktigt att ta hänsyn till; miljökonsekvenserna. Södertörnskommunerna har uttalat sig för att realisera ”Grön upphandling”. Det är mycket intressant, men det gäller att sortera bort ”flummet”.

Intressant?

5 kommentarer på “Ska vi politisera kommunens inköp?”

  1. Nja, Lars-Eriks uttalande visar hur svårt det kan vara med vanlig upphandling. Om vi sedan ska ställa olika typer av politiska krav, då blir det ännu svårare. / Lennart

 1. Så du menar att krav på ekologi och närproduktion inte skulle vara politiska krav?

  Det är alldeles för lätt att uttrycka sig tvärsäkert i svåra frågor.

  Mårten

  1. Ja, låt gå för att det är politiska krav. Vad jag menade med den beteckningen var att det blir svårare att bedöma och följa upp upphandlingen om vi ska ställa en massa allmänna politiska krav som inte direkt har med själva varan att göra. / Lennart

 2. Att följa upp om en vara verkligen är ekologiskt odlad eller odlad i närheten är också svårt. Det rör sig heller inte om egenskaper hos varan i sig själv, för den delen.

  Att varan i sin livscykel står för små utsläpp och att den är giftfri är trots det kanske relevanta krav, även om de inte är busenkla att följa upp. Ekologisk mjölk är dock, i mina ögon, att köpa sig bort från dåligt samvete för dåligt miljöbeteende på andra områden där det betyder något…

  Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s