Nakoelaménè på Vanuatu och Nathalie på Nya Guinea

Cascades Waterfall Vanuatu

”Den stora resan” på SVT 1 är en charmig TV-serie som värmer hjärtat. Tre svenska familjer tillbringar tre veckor hos tre ”naturfolk” i Namibia, Vanuatu och Indonesien. Kulturklyftor överbryggas och svenskar försöker glömma det bekväma livet hemmavid och går på jakt efter fladdermöss och sover i hyddor.

Ursprungsinvånarna är hjärtligt gästfria och gör sitt för att skapa trivsel. TV:s översättningar av värdarnas kommentarer skapar detta charmiga intryck. Scenen där en manlig deltagare ska ta morgoninsulinet mot diabetes och hövdingen Nakoelaméné intresserat studerar injektionen är obetalbar. ”Har du stor sjukdom i magen?”

SVT har med ”Den stora resan” brutit nya barriärer och skapat bra televison.

I Trollhättans tidning läser man om Nathalie Simonsson, boende i Salem, som ska åka till Nya Guinea och studera botanik, särskilt de tropiska porslinsblommorna. Nathalie har lyckats finansiera sitt femåriga projekt till hälften med sponsorer. Verkligen ambitiöst, måste man säga. Det lär krävas mycket tålamod och oförvägenhet för att göra upptäckter på Nya Guinea.

Nathalie Simonsson kan därmed sägas gå i Rönningebon Sten Bergmans fotspår. Sten Bergman gjorde många upptäcksresor till Asien, bl a Nya Guinea, besökte ursprungsinvånarna och tog hem paradisfåglar till Rönninge.

 

http://intressant.se/intressant

3 kommentarer på “Nakoelaménè på Vanuatu och Nathalie på Nya Guinea”

  1. Detta var kul att läsa för jag hade ingen aning om att jag gick i Rönningebon Sten Bergmans fotspår. Nu blev jag nyfiken på denne Bergman…

    Stämmer helt att det krävs mycket tålamod, samt mycket tid och god fysik för att kunna göra upptäckter i detta bergiga land där mycket är oväntat.
    ”Land of the unexpected” brukar man marknadsföra Papua Nya Guinea, träffsäkert!

    Med tanke på att Trollhättans tidning saknade adressen till projektets hemsida så kommer den här, utifall att du eller någon av dina läsare skulle vilja läsa mer om projektet.

    Ha en fin höst allihopa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s