Fullmäktige 2: Det blir bättre demokrati för unga

 succès de groupe

En annan debatt i fullmäktige behandlade ett antal motioner från ungdomstinget. Salems kommun har prövat olika former av ungdomsinflytande under ca fem år. Det är inte alltid så lätt, ungdomarnas engagemang varierar.

Fram t o m förra året avverkades i alla fall ett antal ungdomsting med ett 30-tal ungdomar från kommunens olika skolor. De har fått lägga motioner rätt in i kommunens beslutsapparat. Tyvärr har detta tagit lång tid. När kommunfullmäktige väl har fått upp motionerna har det tagit uppemot ett år, ibland längre. Det har också blivit lite ”stolpigt” när ungdomstingets idélika motioner om ett par meningar ska möta den kommunala världen.

Därför kommer vi nu att lägga om processen. Istället för att lägga motioner ska ungdomarna få en egen budget med ”snabba pengar” som kan verkställas på kort tid. Dock återstår det att reda ut vilket ungdomsorgan som ska begära pengarna och vilken kommunal instans som ska dela ut medlen.

Pia Ortiz-Venegas (V) har i ”Mitt i Botkyrka-Salem” kallat detta för ”skendemokrati för unga” och ondgjort sig över att väldigt få av förslagen vinner gehör i kommunfullmäktige.

I fullmäktigedebatten beskrev jag för Pia Ortiz-Venegas (V)  kommunens arbete med att åstdadkomma en lösning med ”snabba pengar”. Det vore synd att säga att hon visade förståelse. Det gick t o m så långt att (V) yrkade avslag på de ”snabba pengarna”.  Det märktes att Pia Ortiz-Venegas inte deltagit i ungdomstingen och sett fördelar och nackdelar. Då hade hon vetat bättre.

 

http://intressant.se/intressant

2 thoughts on “Fullmäktige 2: Det blir bättre demokrati för unga”

  1. Det är helt otroligt att hon ska hålla på så. Jag har själv suttit med i lobbygruppen och jag vet att en egen budget på ett visst belopp pengar skulle snabba på processen och få ungdomar att fortfarande vara intresserade. Att vänstern yrkar avslag på det är konstigt. Hade dem något annat bättre förslag hur man skulle kunna göra?

    1. (V) ville att fullmäktige skulle ge pengar till aktiviteter som ungdomstinget motionerat om, men som – beroende på att kommunens handläggning tar tid – inte var aktuella längre. / Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s