Fullmäktige 1: (S) diskriminerar privat hemtjänst

Young woman and her grandmother

I torsdags var det fullmäktige. Det beslutades bl a om att införa ett kundvalssystem inom hemtjänsten, enligt den nya lagen om valfrihetssystem (LOV). Socialnämnden föreslog att hemtjänsten skulle öppnas för flera utförare. Den kommunala hemtjänsten finns kvar som ett alternativ, kunderna kan dock välja mellan fler utförare.

Prissystemet är den kommunala hemtjänsttaxan, gemensam för alla utförare. Priskonkurrens är alltså inte möjlig, däremot konkurrens genom kvalitet.

Förslaget gick igenom, men det var (S)-oppositionens nedlåtande attityd som förvånade. (S) hade inte motsatt sig förslaget i Socialnämnden och Kommunstyrelsen, men hade ”tänkt om” till fullmäktige.

”Företagen får välja kunder”, sades det, trots att det är tvärtom. (V)-ledamoten menade att det endast är i kommunala organisationer man kan få vettig kompetensutveckling. Stimulansbidraget från staten betecknades som ”mutor”. (S)-gruppledaren oroade sig för att det inte gick att begränsa antalet företag som erbjöd hemtjänst. En annan (S)-ledamot tyckte att den kommunala personalen hade att välja mellan ”att starta eget eller bli arbetslös”.

Man häpnar inför denna  förlegade attityd. Inom (S) finns det en del politiker som har en tillåtande attityd till privata utförare inom den offentliga servicen. Men att höra och åse Salems sossar i torsdags var som en irriternde reminnecens från 1970-talet. Med en socialdemokrati som diskriminerar privata alternativ kan man se fram mot valrörelsen. 

http://intressant.se/intressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s