Mopeder är inga cyklar

A line of scooters

(Bild: www.fotolia.com)

När tonåringen lämnar cykeln i garaget och kickar igång mopeden övergår han/hon också från barn till något som närmar sig vuxenlivet. Inte konstigt att mopeden är så populär.

Men i vår kommun framkallar en del mopedister problem. Salem har en unik struktur av gång- och cykelvägar som utnyttjas väl av fotgängare och cyklister. Men på gc-vägarna är mopedtrafik förbjuden. Anledningarna är bl a att de kommer i höga farter och med starkt ljud, ofta väldigt nära eller t o m inne i bostadsområdena. Men det är inte många som bryr sig.

Även i och kring våra centrum är mopedtrafik förbjuden. Trots det åker mopederna tvärs över Säby torg i Salems centrum. I sommar (juli) har de boende kring Rönninge torg haft stora problem med mopeder som varvar upp och åker runt. Närpolisen kom i augusti när den åter var operativ.

Kommunen har inga övervakningsmöjligheter mot mopedister som använder sina fordon som om de vore cyklar. Vi samarbetar med Södertäljepolisen som gör sina nedslag. Men det bästa vapnet är att ordna med fysiska hinder. ”Mopedfållor” har satts upp på gc-vägen förbi Rönningeborg och kring Salems centrum. Det gäller att göra det svårare att köra moped där det är förbjuden.

Visst är det tråkigt att det ska behövas?

 

http://www.intressant.se/intressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s