”Har du försökt köpa bananer i Moskva?”

East German cars and the Berlin Wall

Östtyska Drabanter, en ”folkbil” som det var årslånga köer till, www.fotolia.com .

Ovanstående var texten på en av de berömda affischerna från Moderat Ungdom som fångade in mig och många andra under mitten på 1970-talet.  

Budskapet på affischen spetsade naturligtvis in sig på dåvarande össtaterna och deras planekonomiers totala oförmåga att tillgodose konsumenternas behov.

Idag är det 20 år sedan Järnridån började rämna, då en glipa öppnades och ungrare flydde till Österrike. Det är lätt att glömma den långa politiska kamp mellan socialister och anhängare av marknadsekonomin som utspelade sig mellan andra världskriget och 1989, då östblocket började kollapsa.

Det var en kamp där socialisterna kunde utsätta marknadsekonomin för intensiva attacker för att företag genererade vinst, d v s räntabilitet på satsat riskkapital. Samtidigt förtegs östtaternas diktaturer, brist på yttrandefrihet och ekonomiska moras som några slags mindre avvikelser från det Utopia som snart stod för dörren.

Det var en utrikespolitisk strid där USA (på andra sidan Atlanten) utmålades som en imperealistisk jätte, medan Baltikum (på några timmars avstånd) inte ansågs ”ockuperat” av Sovjetunionen.

Trots tonläget från vänsterkanten imploderade öststatssystemen inifrån, på sina egna meriter. Människorna ville helt enkelt därifrån. Det är många som har haft anledning att begrunda denna utgång under de 20 år som gått. Det är historia som verkligen tål att berättas.

 

www.intressant.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s