Idergards vardag är inte kommunal vardag

 90812CirkelSalemStörre

Thomas Idergard på Timbro har i DN hävdat att kommunerna kan klara den ekonomiska krisen genom att dra in på kultur- och fritidsverksamheter. Var femte skattekrona går till annat än välfärd och utbildning, vilket mer än väl överstiger det kommunerna behöver spara för att nå balans.

Anders Knape (M), ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) menar att det inte är så enkelt. Kultur- och Fritid svarar för 5% av genomsnittskommunens budget. Idergards ”femtedel” av budgeten består dessutom av kostnader för gator, vägar, snöröjning, renhållning, brandförsvar m m.

Vad är egentligen ”välfärdens kärna”? I Salems kommun (se bilden) svarar förskola, skola och gymnasieverksamhet för 59% av budgeten. Vård och omsorg står för 26%. Tillsammans innebär det 85%. Om vi tycker det är välfärd att gatorna har körbar asfalt, att skollokaler m fl ska värmas upp och underhållas, att vi ska ha någon form av vårdade grönytor i kommunen, att det ska finnas någon form av stadsplanering, då kostar det ytterligare 7% av budgeten.

Kultur- och Fritid står i vår kommun för ca 2-3% av de totala kostnaderna. Alltså inte i närheten av ”var femte skattekrona”.

Den rapport från Timbro som Idergard stödjer sig på innehåller ett antal exempel på kommuner som spenderar mest skattepengar på kultur- och fritid. Inte minst blixtbelyser rapporten kommuner som prioriterat stora satsningar på arenor och fastigheter. Det är bra.

Men faran med Idergards utspel består i den generaliserande slutsatsen som indikerar att detta skulle gälla kommunerna överlag. Vi lever i en helt annan vardag.

http://intressant.se/intressant

One thought on “Idergards vardag är inte kommunal vardag”

  1. Salems invånare kan ju tillgodogöra sig kultursatsningar som görs i kommunerna Botkyrka och Stockholm samt av landstinget. 😉

    Men det är tacksamt att du klär av nyliberalismen.

    Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s