Inget har överträfffat Apollo

907eagleNasa

Semesterpausen bara måste brytas denna dag, av världshistoriska skäl. När Neil Armstrong och Edwin Aldrin landade på månen för 40 år sedan blev det den största allmänna händelse jag varit med om, än idag.

Spänningen och förundran var överväldigande den där sommarnatten, när man som elvaåring sög in allt som sändes till den svartvita TV:n. Först landningen på kvällen och sedan upp mitt i natten. Innan TV-sändningen började spelades ”En månskenspromenad” med Gunnar Wiklund…

Jag vill påstå att Apolloprojektets månlandningar 1969-72 är mänsklighetens största vetenskapliga bedrift hitintills. Månlandningarna blev möjliga genom ett tekniksprång under ett unikt skede i historien, då det kalla kriget ödesmättade rivalitet framkallade en vetenskaplig och ekonomisk kraftsamling utan like.

Men det räckte inte med vetenskap och pengar. Mod var en avgörande komponent, som såväl astronauter som kosmonauter tycktes besitta i övermått. Att sitta i en kapsel på toppen av en eldsprutande Saturnusraket lika hög som Stockholms stadshus, att föra månlandaren – med en datorkapacitet mindre än en miniräknare- i ett inbromsande fall och landa på bland kratrar och stenblock, att räkna ned och vara förvissad om att raketmotorn lyfter farkosten åter från månytan, det kräver mod.

Med uppbådande av alla dessa resurser kunde människan bryta sig loss från Jordens gravitation och låta vitklädda astronauter – halvt svävande – galoppera runt i 1/6:s gravitation på en främmande himlakropp.

Vi har inte sett något som överträffat detta.

90720fotpåmånenNasa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s