Enfrågepartier – en chansning

 Computer keyboard with two gesturing hands keys

Vi 50-talister är uppfostrade i att utnyttja våra demokratiska rättigheter så pass väl att de snarast upplevs som demokratiska skyldigheter. Därför går undertecknad och många andra med mig går på ett helhetsintryck när vi väljer politiskt parti.  Vi måste känna av partiets politiska profil i höger-vänster-frågor som skattetryck, anspråken på den offentliga sektorn m m.

Kanske är detta en tråkig, jobbig och alltför väluppfostrad attityd när man utövar demokrati? Kanske man inte ska haka upp sig på enfrågepartier som gör det så enkelt för sig i sin selektiva demokratist? ”Selynktiva” eller kanske ”inskränkta” ? Varför förfasa sig över unga väljare som identifierar sig med denna förenklade demokratisyn? Kan man begära av 20-åringar som premiärröstar att de ska uppskatta partiprogram?

Om alla röstade på enfrågepartier, hur skulle det då gå med demokratin? Enfrågepartier brukar ”passa” i frågor utanför huvudspåret, t o m förhandla med andra partigrupper för att få största möjliga utbyte för sin egen huvudlinje.

Då finns två risker. Endera ”passar” man, avstår från att rösta, i frågor utanför kärnfrågan vilket leder till att partiets röst inte utnyttjas, ett politiskt vacuum bildas. Då lämnar man över ett utrymme till andra partier att utnyttja. Det kan leda till ett helt annat politiskt resultat än det partiets väljare önskat. Rösten på enfrågepartiet blir kontraproduktiv.

Samma risk kan bli verklighet om partiet väljer att förhandla med sin röst i frågor utanför kärnlinjen. Om partiets väljare är för fri fildelning på nätet men emot jordbruksstödet, kan en förhandling utmynna i att jordbruksstödet stöds för att partiledningen bedömt att det är en rimlig kostnad för att nå framgång i huvudfrågan.

Att rösta på ett enfrågeparti är därför en chansning. Men Piratpartiets framgång i söndags lär i alla fall ha stoppat Sverigedemokraterna. Den här gången.

6 thoughts on “Enfrågepartier – en chansning”

 1. Det är måhända något förenklat att lägga (hela) skulden för Piratpartiets framgång på de unga själva. Jag skulle snarare tro att det är uttryck för en upplevd alienation visavi de etablerade partierna i frågor som för dessa unga människor upplevs som helt centrala.

  I en ung kommun som Salem syns det väldigt tydligt att de två partier som gjort anspråk på att vara statsbärande inte framstår som attraktiva alternativ i eu-frågor. Den ihållande sjunkande trenden för (m) i eu-valen, tillsammans med ett valresultat som ligger på hälften av vad partiet nådde i senaste kommunalvalet, borde väl vara en tankeställare?

  Det är kanske inte alltid lätt att få stort och smått att gå ihop – som exempelvis önskemålen om nytt universitet på Södertörn i ett land som redan har för många universitet… 😉

  Mårten
  (som aldrig skulle rösta på ett enfrågeparti)

 2. Lennart,
  tyvärr är just din syn på problematiken ett av huvudargumenten för att rösta på ett enfråge-parti och kärnan i problemet. Okunskap och ovilja att ta till sig nya ideér!

  Moderaterna har alltid stått för en politik för frihet och företagande men i dessa fall så har ni hamnat helt snett i debatten och tagit ställning emot en hel generation som förstår något som du inte gör. Att om den personliga integriteten inte finns så finns ej heller demokratin. Skola, vård och omsorg finns även i diktaturer och det är dit vi är på väg med införandet av lagar som skulle få STASI och KGB att ha snålvattnet rinnande i mungiporna. Dessutom införs dessa lagar av poltiker som för ett decennium stod och slog sig för bröstet för att de hade nedkämpat socialismen.

  Aldrig har ordspråket ”Vägen till Helvetet är stenlagd med goda intentioner” varit så sann och jag som är 40+ med ett moderat förflutet tvingades av er att rösta på det enda parti som står för de värderingar som ni en gång stod för, Piratpartiet.

  Du är ledsen över detta faktum men jag är förtvivlad över att Moderaterna har övergivit sina värderingar!

 3. Mikael, kanske du trots din ålder ligger bra till för att bekräfta min tes; att du gjort en chansning baserat på en princip hos ett parti, när du annars skulle gjort en helhetsbedömning. Vet du vad du får nu när det gäller skattetryck visavi EU:s budgetpolitik? Bortser du från alla skattepengar som går till EU:s jordbrukspolitik? Har du någon som helst aning om hur ditt parti kommer att agera när de företräder dig i dessa frågor?
  / Lennart

  1. Lennart, du bekräftar tyvärr min tes att Moderaterna har blivit ett parti på total kollisionskurs med verkligheten. Vad jag får är ett parti som värnar om demokrati och personlig integritet dvs exakt det jag röstade för. Moderaterna har ju bevisat att ni inte går att lita på i och med vallöften som ni bröt samma dag som ni fick makten. Ni bevisade att ingen vet vad man får när väljer Moderaterna i dagens Sverige.

   Mina kunskaper om EU:s verksamhet överstiger tydligen dina rätt begränsade i och med att du tycker det är helt i sin ordning att kasta demokratin överbord så länge du kan kartlägga alla med avvikande åsikter eller en ovilja att låta staten invadera varje del av din personliga sfär.

 4. Mikael, du bekräftar att du inte tagit hänsyn till fler frågor än integritetsaspekten. Det var det jag ville belysa, att mandatet för Piratpartiet i detta fall är smalt från väljarna, men det politiska spektrat i Bryssel och Strasbourg är oerhört brett för en EU-parlamentariker. Det andra stycket i din kommentar visar att du drar ganska vilda slutsatser om politiken och undertecknad. Jag ser piratflaggan i kikaren och bereder mig att få gå på plankan… / Lennart

  1. Lennart,

   visst måste det väl i ett civiliserat samhälle finnas vissa principer som är överordnade kampen för allmän ordning och ekonomisk tillväxt? Annars kan jag rekommendera exemplet Kina, som uppnår dessa två mål rätt så hyggligt.

   Sedan är det sannolikt så att valdeltagandet inte skulle ha blivit så högt utan fildelningsdebatt och Piratparti. Kanske kommer det väckta politiska intresset hos unga att gagna demokratin väl längre fram?

   Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s