Dålig marknad för statsmannaskap i EU-valet

flags

EU-valet kan kommenteras väldigt kort. Det brukar kännetecknas av lågt valdeltagande och att något litet parti gör sensation och får chansen att representera Sverige i Europa. Så skedde även denna gång.

Valet till Europaparlamentet verkar locka en hel del väljare att pröva något nytt och/eller proteströsta. Många väljare under 30 år verkar bortse från frågor som den ekonomiska krisen, jobben m m och väljer istället att stödja ett parti som vill bjuda väljarna på nedladdning av musik utan att göra rätt för sig. Det är dålig marknad för statsmannaskap i EU-valet.

Här i Salem har vi moderater inte lyckats komma upp i 2004 års valresultat, vilket är en besvikelse. Vi nådde 22,2% (23,4% 2004). Folkpartiet ska gratuleras till ett kanonval, 20,2%. (S) hamnade mycket lågt, 17,5%. Mest glädjande är valdeltagandet, en klar ökning till nära 50%. Valresultatet finner du här.

One thought on “Dålig marknad för statsmannaskap i EU-valet”

  1. En intressant iakttagelse är att såväl (m) som (s) i Salem uppvisat en ihållande trend med allt lägre stöd i eu-valen ända sedan starten.
    Själv tror jag det vore nyttigt att lägga samman eu-valet med riksdagsvalet – genom att förlänga mandatperioden till 5 år för riksdagen – och införa separat valdag för kommun och landsting. Det skulle kanske tvinga fram mer av statmannaskap gentemot väljarna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s