Ett tal den 6:e juni

flag of sweden

Idag har vi firat nationaldagen i Salem. Vädrets makter har varit konsekventa denna vecka. Regn när kungaparet besökte oss i tisdags. Regn idag. Omgruppering till innecentrat där jag höll högtidstalet. Trevligt! Här kommer talet:

Kära Salemsbor!

Vi hade ett jättetrevligt besök av kung Carl Gustaf och drottning Silvia i tisdags. Det här är tillfällen som är något av ”once in a lifetime” så det gäller ju att ”fånga dagen”. Salem fångade dagen i tisdags. Alla mina förväntningar infriades och överträffades när Salem visade sig från sin bästa sida, trots kyla och regn.

Temat var ”Barn, boende, miljö” och hundratals barn och ungdomar bekräftade det temat. Det sprudlade av energi och leenden. Församlingens Diskantkör sjöng ”Ute blåser sommarvind” som en änglakör i de vackra medeltidsvalven i Salems kyrka. I Nytorpsskolan skickade små 7-åringar mikrofonen mellan sig och gav en briefing om skogsbunden undervisning. Sedan följde en häftig dans till trummor och en sketch om kulturkrockar mellan svenska och spanska ungdomar.

Inne på Murgrönan hade förskolorna karnevalståg och Kulturskolan blåste på i ”Mama Mia”.  På Galaxen fick lilla Frida från Sländstigen (tror jag) på kungens begäran visa upp en fin teckning. Inne på Säbyhemmet och Galaxen fick vi se små förskolebarn och äldre seniormedborgare spela TV-spel och köra rörelsegympa tillsammans.

På Söderby park fick kungaparen en kontrastrik upplevelse av förr och nu. Förr genom en återblick i hur det var att leva med TBC på Söderby sjukhus som förr var sanatorium.  Nu, genom en promenad längs samma sjukhus som nu blivit 110 läckra bostadsrätter med 4 m till tak, vissa med både terass och balkong.

Rönninge Show Chorus avslutade i Skönviksparken med en maffig ljudmatta och visade att de hör hemma i världstoppen.

Med regnkläder och paraplyer i högsta hugg hade salemborna gått man ur husé. Det var överväldigande att gå genom dubbla led av åskådare i Salems centrum och nere i Rönninge, det påminde om publiken under Giro d´Italia och gick rätt in i hjärtat.

Det var en stolt kommundelegation som fick ynnesten att presentera allt detta för kungaparet och övriga gäster. Vi hade verkligen en trevlig dag där vi åkte SL-buss och konverserade flitigt.

Vi har en obehaglig händelse som sätter sin prägel på vår kommun varje år. Men i tisdags visade vi tillsammans varför Salem är en härlig plats att bo på 364 dagar om året. Jag vill, på kommunledningens vägnar tacka alla som planerat, medverkat och gett sitt stöd som åskådare och påhejare.

6 juni är ett traditionsbundet datum i den svenska historien. Den 6 juni 1523 valdes Gustaf Vasa till svensk konung i Strängnäs. Samma dag 1809 antogs vår nya grundlag, eller mer precist, den nya regeringsformen.

Vi firar vår nationaldag för att hålla dessa händelser och vår svenska historia levande. Vi firar också 6 juni för att omhulda det som förenar alla oss som lever och verkar vårt land: midsommarafton, en båttur i skärgården, den vidsträckta tystnaden i fjällandskapet, Pippi Långstrump och Karl-Oskar och Kristina i Utvandrarna, ABBA:s discopärlor och Zlatan Ibrahimovics klacksparkar.

6 juni är Sveriges dag, men i morgon röstar vi för Sveriges deltagande i Europa. Jag ska inte hålla något kampanjtal, men vill dock säga följande. Europeiska Unionen startade som ett kol- och stålunionen, men var i lika hög grad ett fredsprojekt på 1950-talet. Det var ett fredsprojekt där Europas stormakter, efter åtskillig sekler av krig och elände, skulle samarbeta om sin produktion av de mest prestigefulla råvarorna och därigenom minska risken för nya konflikter. Det fredsprojektet har lyckats. EU har vidareutvecklats till en gemenskap mellan nationer. Där tycker jag att Sverige hör hemma. Därför röstar jag i EU-valet.

Jag vill avsluta med att låna ett retorisk grepp från vår utrikesminister. Det känns väldigt fint att få vara salembo, svensk och europé. Tisdagens besök av kungaparet gjorde mig ännu mer stolt och upplyft över att bo i Salem och få arbeta för salemborna. Tillsammans förmedlade vi en flödande positiv energi, en hel del av det bästa vi kan uppbåda i svenska traditioner och modernt kulturarv. Det är känslor och beteenden vi gärna kan ta med oss till Bryssel och Strasbourg. Och det är värden jag gärna vill fira den 6 juni.

TACK!

One thought on “Ett tal den 6:e juni”

  1. Brf Parken 1 innehåller 105 lägenheter, och takhöjden är på våningarna 2, 3 och 4 ungefär 3,6–3,7 meter. I källarvåningen och på plan 5 är den normala takhöjden lägre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s