Sparprogram och skattehöjning

percent symbol

Det globala konjunkturfallet sätter sin prägel på Salems kommuns ekonomi när ramarna för budgeten ska läggas för 2010-2012. Sedan budgeten för 2009 beslutades i november i fjol har skatteprognoserna för Salem försämrats med 39 mnkr för 2011, motsvarande 1:35 kr på skatten. Underskottet de kommande tre åren uppgår till som mest drygt 40 mnkr 20112.

För den borgerliga majoriteten står det klart att detta underskott inte enbart kan elimineras genom besparingar. Vi föreslår ett sparprogram på ca 18 mnkr fr o m 2010 (påbörjas till viss del redan i höst). Sparprogrammet har följande fördelning: Barn- och Utbildningsnämnden 9 mnkr Socialnämnden 4,4 mnkr Övrigt 4,6 mnkr

Den borgerliga majoriteten anser inte att ett djupt, men ändå över tid begränsat konjunkturfall, ska medföra avsevärda försämringar av den kvalitet som Salems kommun är känd för. Under en övergående fas är det därför nödvändigt med en skattehöjning för att nå ett försvarbart ekonomiskt resultat. Sannolikt kommer skatten att höjas när fullmäktige i november beslutar om budgeten för 2010. Eftersom konjunkturfallet är övergående är vi beredda att i möjligaste mån betala tillbaka delar av skattehöjningen, när ekonomin förbättras.

Bakgrundsinformation finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s