Glädjande miljoner, dystra signaler


Bild: www.fotolia.com

Vi är många kommunpolitiker som går i väntans tider just nu. Vi har väntat begärligt på ”Vårproppen” och besked om nya miljoner från staten, som kanske kan fylla de tomrum som uppstår på våra intäktssidor när skatteprognoserna från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer.

De senare är prognoser som totalt kan kasta om vardagen för oss. Sedan budget/plan för 2009-2011beslutades i november, har vi fått utstå två ”prognossmällar” från SKL fram till februari. I takt med att världskonjunkturen försämras och larmsignalerna hemma i Sverige flashar fram, kommer nya prognoser. Därför blir det en tålamodskrävande avbidan fram till 23:e april då SKL:s prognos beräknas komma.

Den återhållsamma budget vi lade i november visade på ett nollresultat 2010. Prognossmällarna fram till februari har nu renderat ett minus på 16 mnkr 2010. Regeringens besked idag ger Salem 8 miljoner kr 2010. Men troligtvis kommer nästa SKL-prognos att visa på en ytterligare försämring för 2010, därtill ett antal miljoner minus redan i år.

Pengarna från regeringen är mycket välkomna, men det kommer att behövas ett rejält sparprogram. Förberedelserna pågår.

De dystra konjunktursignalerna dominerar fortfarande mediahorisonten. Samtidigt med de glädjande regeringsmiljonerna säger Arbetsförmedlingen att arbetslösheten kan komma att öka till 11% 2010. Det är nivåer som min politikergeneration aldrig upplevt på våra breddgrader. Sedan finns det dem som försöker se ljuset i tunneln. I Dagens Industri kommer bedömare till tals som anar att konjunkturbotten är nådd och att positiva indikatorer kan skönjas, i USA. Vi hoppas på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s