Spännande busslinje

 

Några av deltagarna på provturen.

 I fredags gästade SL och Swebus kommunen för en provkörning med normalstor SL-buss på södra Rönninges ålderstigna kommunikationsleder. Syftet var att i detalj se vilka hinder som finns för att starta en busslinje i området.

Under många år har det varit ett starkt önskemål, men hittills har det bara gått att lösa med Färdtjänstens närtrafik och dess minibussar. Vi ska komma ihåg att huvudstråken i Rönninge är från första hälften av 1900-talet.

Planeringen av området har låtit vänta på sig, så vägmiljön har bara delvis förbättrats, dock inte till busstandard. Trafiken blir därmed mycket begränsad.

Då ett antal förstudier och detaljplaner nu är på gång, är det också dags att närma sig ett beslut om en busslinje. Jag tror att linjedragningen och hållplatslägena för en sådan linje är en av de mest spännande frågorna i kommunens politiska liv. Den frågan ska hanteras i god ordning med ett gott beslutsunderlag, information och dialog.

 Eftersom många var med på provturen kan jag dock nämna att färden gick från Rönninge station via Dånviksvägen, Uttringevägen, Uttringe gårds väg, Sandbäcksvägen och Tallsätravägen. För oss som var med var det också lätt att se att hela den sträckan knappast är lämplig för busstrafik.

 

En talande bild från Tallsätravägen.

 En fråga att diskutera blir om bussgatan mellan Uttringevägen och Sandbäcksvägens förlängning ska bli av. Bussgatan finns i översiktsplanen, men ett alternativ att funder över är att lägga linjen över ”skarpa kurvan” och Uttringe gårds väg. En annan fråga är var en eventuell vändplan ska placeras.

Detta blir en härligt konkret fråga att diskutera! Ett stort tack till er från SL och Swebus som gjorde detta möjligt, samt till våra egna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s